Share Button

Brazylia. Kraj przepełniony słońcem, zapierającą dech w piersiach fauną i florą, miejsce z najbardziej radosną muzyką na świecie. Czy ta radość i bogactwo kolorów przekłada się na serwowane w Brazylii potrawy? Czy są równie niepowtarzalne, jak klimat Brazylii?

brazylia w restauracji poleczka

Przez swoją historię, w kuchni brazylijskiej można obserwować prawdziwą eksplozję smaków. Wyraźnie widać wpływ wielu kultur. Pośród bogactwa potraw, można zauważyć inspiracje z kuchni portugalskiej, holenderskiej czy niemieckiej. Jest też nutka Afryki. Wiele jest dań, gdzie pojawiają się mięso, ziemniaki i pyszne aromatyczne sosy. Zaledwie w jednej potrawie mogą pojawić się aromaty i połączenia, kojarzące się z różnymi regionami świata. Ta ogromna różnorodność kombinacji, każdemu smakoszowi pozwoli wybrać coś, co totalnie podbije jego podniebienie. Już samo podanie zachęca do tego, by się rozsmakować. Na talerzach widać bogactwo kolorów i dbałość o estetykę.

Czego nie może zabraknąć w kuchni brazylijskiej?

Na pewno charakterystyczne są duże ilości świeżych owoców. Nie brakuje dań, w których obecne są pomarańcze, ananasy, mango. Powszechne są też ziarna kakaowca, co w Europie raczej nie jest stosowane. Wśród innych produktów stanowiących składniki brazylijskich potraw są czarna fasola, maniok, ziemniaki, mleko kokosowe, mączka kokosowa, olej palmowy. I mięso. Brazylijczycy uwielbiają mięso. Ta różnorodność składników pokazuje, że to, co proponuje kuchnia brazylijska, jest takie samo, jak tamtejsza roślinność i tradycje – pełna kontrastów i barw. Obok mocno przyprawionych mięs, są ogromne ilości owoców egzotycznych. Są obowiązkowym składnikiem codziennego menu.

kuchnia brazylijska w restauracji poleczka

Brazylia – jeden kraj, wiele tradycji kulinarnych

Już sam przekrój wykorzystywanych w Brazylii produktów jest ogromny, a jak do tego dodamy podział na kuchnie regionalne, można dostać zawrotu głowy. W zależności od tego, w jaką część Brazylii wyruszymy, co innego spotka nas w kuchni. Na północy, gdzie jest wiele lasów deszczowych i Amazonia, widać wpływy indiańskie. Wśród potraw tam serwowanych, dominują te na bazie owoców tropikalnych. Obecne są też ryby i maniok. Kiedy przeniesiemy się na północny wschód, dotrzemy w okolice Oceanu Atlantyckiego, gdzie największy wpływ na kształtowanie się smaków miały ludy afrykańskie, nieco mniej wniosły tradycje indiańskie i portugalskie. Poza owocami tropikalnymi są tutaj trzcina cukrowa, suszone krewetki, owoce morza.

Na zachodzie jest sucho i trawiasto. Kuchnia opiera się głównie na daniach z ryb słodkowodnych i mięsa. Spożywa się też dużo manioku, kukurydzy i ryżu. Na południowym wschodzie znajdziemy przede wszystkim wpływy z różnych części świata. W kuchni dominującymi składnikami są mięso, kukurydza, fasola, ryż, a także owoce, które najczęściej przerabiane są na soki. I na koniec południe, gdzie dominuje kuchnia kowbojów gaucho. Prym wiedzie suszone na słońcu mięso.

Kuchnia brazylijska – czego trzeba skosztować?

Tradycyjnych dań jest bardzo wiele, więc trudno byłoby przytoczyć wszystkie. Mało tego, poszczególne regiony Brazylii też są diametralnie odmienne pod względem kulinarnym. Wspólne dla wszystkich jest to, że posiłki są jednocześnie obfite i zdrowe. Brazylijczycy uwielbiają grillowane potrawy! Grillują mięso, ryby, owoce. W każdym też regionie mamy do czynienia ze wspomnianymi zaskakującymi połączeniami składników. Bo czyż kombinacja limonki z korniszonem bądź sushi z ananasem to często spotykane duety?

restauracja poleczka

Oto kilka fundamentalnych dań, które składają się na brazylijską tradycyjną kuchnię:

  1. Sopa de palmito, czyli zupa z serc palmowych.
  2. Feijoada completa – gulasz z suszonego mięsa, kiełbasy, ogonów wieprzowych, z fasolą, papryką, czosnkiem i szczypiorkiem.
  3. Coxinha – de galinha ta potrawa przypomina naszego krokieta. Składa się z rozdrobnionego mięsa kurczaka, pietruszki, jajka. Foremne kulki smaży się na głębokim oleju.
  4. Panquecas com tapioca to inaczej naleśniki z tapioki. Tapioka powstaje z bulw korzeniowych manioków. Podobnie jak nasze naleśniki, je się je na słodko lub wytrawnie.
  5. Beijinhos de coco to pyszny deser zrobiony z żółtek, wiórek kokosowych i skondensowanego mleka.
  6. Cajuzinho deser, który robi się go na bazie orzeszków ziemnych i czekolady.

Wjechanie na stół napoi alkoholowych i bezalkoholowych, poprzedza wszystkie najważniejsze posiłki. Jeśli prześledzimy najpopularniejsze trunki serwowane w Brazylii, w ścisłej czołówce znajdą się m.in. caipirinhe (wódka z trzciną cukrową) i cachaca (alkohol podobny do rumu, ale produkowany z trzciny cukrowej). Wśród bezalkoholowych napoi najpowszechniejszym jest ipanema.

kuchnia brazylijska empanadas

Gdzie można skosztować brazylijskiego jedzenia?

Niestety Brazylia jest od nas bardzo daleko i wielu z nas może jedynie pomarzyć, by rozkoszować się oryginalnymi daniami. Część składników jest u nas trudna do zdobycia. Z drugiej strony powinny być przyrządzone przez kogoś, kto faktycznie zna tamtejsze smaki i sposób doprawiania. Na szczęście są miejsca, w których można choć trochę rozsmakować się w brazylijskim jedzeniu. I to w rytmie samby!

Podczas sylwestra organizowanego w Restauracji Poleczka, goście będą mieli okazję odbyć podróż mentalną i kulinarną do barwnej Brazylii. Będzie gorąco niczym w brazylijskim karnawale, żywiołowo jak podczas tańczenia samby brazylijskiej i smacznie, jak na hucznym brazylijskim przyjęciu. Wśród potraw, które zostały zaplanowane na ten dzień, znalazły się m.in. empanados (kruche pierogi z mięsem i kukurydzą), quesadilla (danie wykonane z sera, kurczaka, papryki i kolendry), maquaca (zupa z owoców morza, mleka kokosowego, oleju sezamowego, cebuli, pomidorów i papryki) i wiele, wiele innych.

 

sylwester restauracja poleczka warszawa

Więcej o imprezie

Share Button